luni, 20 mai 2013

De ce sa apelezi la mediere cind esti intr-un conflict si beneficiile acestei proceduri


Dragii mei asa cum am promis, am revenit astazi cu cateva precizari importante despre mediere. Zilele trecute am avut cateva discutii cu prieteni si cunoscuti pe aceasta tema si am constatat ca oamenii au auzit prea putine sau chiar nu sunt deloc informati cu privire la aceasta procedura. Prin urmare, am sintetizat aici cateva aspecte importante legate de subiect, aspecte care, cu siguranta va vor ajuta, la momentul cand veti avea o  disputa.

Procedura informarii obligatorii cu privire la mediere si ce inseamna ea a intrat  in vigoare anul acesta , mai précis la data de 15 februarie 2013, odata cu noul cod de procedura civila. Noutatea consta in faptul  ca noi, cetatenii avem acum posibilitatea sa ne informam in mod gratuit despre procedura medierii, care este o procedura alternativa extrajudiciara de solutionare a litigiilor, in afara instantelor de judecata, cu ajutorul unei persoane specializate, mediatorul.

Pana acum informarea avea doar un caracter sumar si nu era obligatorie pentru parti. Instantele de judecata avand obligatia de a aduce la cunostinta partilor ca au aceasta posibilitate. Judecatorii pe parcursul unui proces aveau obligatia sa recomande partilor sa incerce o solutionare amiabila, dar nu exista un instrument, procedura si persoana specializata care sa sprijine partile intr-un asemenea demers.

Acum exista. Iar tot ce trebuie sa stim este faptul ca, medierea, este procedura care se desfasoara in afara instantelor de judecata, intr-un cadru sigur, comod si confidential, departe de ochii tuturor curiosilor.

La mediere poate apela orice persoana fizica, juridica sau orice entitate, care are o problema de rezolvat, iar acea problema presupune existenta a cel putin doua parti, fiecare avand interesele ei. In privinta a cel fel de litigii sau dispute se pot rezolva prin mediere, as generaliza, spunand ca toate litigiile sau conflictele, in care partile pot sa dispuna ele, adica sa decida impreuna, se preteaza la mediere Aici pot intra litigiile civile, de munca, de familie, comerciale, protectia consumatorului si cele penale la plangerea prealabila.

De ce sa apelam la mediere si  care sunt avantajele acestei proceduri

As sublinia ca medierea in esenta ei este o procedura comoda, confidentiala si foarte rapida care pune accent pe comunicarea partilor. In general majoritatea conflictelor sau a litigiilor nu au neaparat la origine vreo chestiune de ordin legal, ci mai degraba o problema de comunicare intre parti. Comunicare care poate fi blocata, deficitara sau lipseste cu desavarsire. Metoda clasica de rezolvare a unei dispute si incetatenita  era ca, daca am o neintelegere cu cineva, ma duc la un avocat si il dau in judecata, litigiul finalizandu-se intr-un orizont de timp chiar de  cativa ani, cu riscul ca decizia judecatorului, sa nu fie neaparat favorabila celui care depune cererea de chemare in judecata.

Procedura era si este in continuare dificila, greu de inteles pentru cineva care nu are tangenta cu sistemul juridic. Costurile cu un proces in instanta sunt greu de estimat si de regula sunt ridicate, iar cand spun costuri ma refer si la faptul ca acestea nu sunt numai de ordin financiar.

De aceea recomand medierea ca metoda de solutionare a disputelor.Iar unul dintre avantaje ar fi confidentialitatea. Absolut tot ce se discuta, se negociaza si se decide in mediere se intampla sub spectrul confidentialitatii. Nu spalam rufele in public, stie doar mediatorul si partile despre ce este vorba.

Apoi durata scurta si rapiditatea procedurii.Disputele se pot finaliza chiar si intr-o singura sedinta, care in medie dureaza cateva ore.

Alt avantaj este ca sedinta de mediere se poarta intr-un cadru relaxat si sigur si nu exista presiunea timpului.

Un alt mare avantaj sunt costurile mai reduse in comparatie cu un proces in instanta.  Medierea nu necesita cheltuieli cu taxa judiciara de timbru, costuri cu posibile expertize, costuri cu deplasari la instanta sau in alta localitate, costuri cu onorarii avocatiale.


Insa, principalul avantaj in opinia mea este acela ca, in mediere partile isi negociaza si isi construiesc singure solutia cu ajutorul mediatorului. Astfel, eliminandu-se riscul ca una dintre parti sa piarda si sa fie nemultumita.Cu alte cuvinte, in mediere nimeni nu pierde, fapt care duce la un alt avantaj pe temen lung , respectiv ca relatia dintre parti, indiferent de ce natura este, nu se deterioreaza dimpotriva  ea chiar se imbunatateste.

Despre ce se intampla in cazul in care partile aflate in disputa, nu ajung la o intelegere chiar daca aleg calea medierii, va voi spune data viitoare.

Pana atunci as vrea sa te intreb cum ti se pare aceasta procedura si  daca ai apela la ea in cazul in care te-ai afla intr-o disputa?

Iti multumesc,
Pe curand!

7 comentarii:

Excelent prezentata medierea si avantajele ei. Succes! ​Răzvan Cîtu

Multumesc pentru incurajari si pentru ca ma cititi!:)

Astept si continuarea acestui articol. Felicitari pentru informatiile tot mai interesante pe care le postezi.
Mircea

Stimate domnule Mircea,

Saptama viitoare voi posta continuarea articolului. Va multumesc pentru aprecieri!

De ceva vreme sunt intr-o disputa cu o banca de la care am contractat un credit acum 8 ani. As putea apela la mediere ca sa solutionez problema mea?

Multumesc,
Andrei Muresan

Buna ziua
Domnule Muresan,

Raspunsul meu este da, puteti la recurgeti la procedura medierii si chiar v-o recomand, inainte de a lua o decizie.Va invit sa cititi mai multe despre acest subiect, in articolul pe care l-am postat astazi. Va doresc, toate cele bune!

Când solicitam un împrumut pentru a-mi cumpăra clădirea ca proprietar de mică afacere într-o situație dificilă, băncile convenționale au spus că nu mă pot ajuta. Firma de împrumuturi de la domnul Lee s-a așezat cu mine, a auzit situația mea și a decis că merit să risc. Aici suntem 5 ani mai târziu și tocmai mi-am reînnoit împrumutul pentru încă 7 ani. Nu aș fi putut cumpăra clădirea mea fără ajutorul împrumutului de la dl lee și voi fi dator pentru totdeauna cu ei pentru că mi-au dat o șansă când nimeni altcineva nu ar face-o. "Iată dl lee
adresa de e-mail de contact: 247officedept@gmail.com De asemenea, pe WhatsApp: + 1-989-394-3740 Așa că voi sfătui pe oricine care caută un împrumut să-l contacteze pe dl Lee pentru asistență cu finanțarea împrumuturilor.

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More