miercuri, 21 noiembrie 2012

Cum sa iti inlesnesti comunicarea cu ceilalti in situatii diferite


Am scris acest articol dupa mai multe discutii pe care le-am avut cu  prieteni sau persoane apropiate si am decis ca e cel mai potrivit moment sa-l  impartasesc si cu voi, cititorii mei.

Asadar,atunci cind incepi o conversatie cu cineva porneste intodeauna de la nivelul interlocutorului, nu de la cel care ai vrea tu sa se afle.Oamenilor le place sa raspunda la intrebari , atata vreme cat acestea ii privesc pe ei, munca, familia sau interesele lor.A incepe exact de unde se plaseaza ei iti da cea mai buna ocazie sa le captezi atentia.Asculta persoana cu atentie si observa-i comportamentul.Daca te afli in fata oamenilor, poti studia cat sunt de pregatiti sa vorbeasca.Par relaxati,receptivi sau frustrati si vorbesc grabit?Asculta si ce nu spun printre cuvinte.Apoi iti recomand sa iti potrivesti tonul vocii si nivelul de energie cu al lor.

Cand creezi o atmosfera de armonie, cealalta persoana tinde sa se simta in siguranta, stapana pe sine si in largul sau.Acest fapt conduce la stabilirea unor relatii ce pot fi regasite  in oricare din urmatoarele 6 niveluri de comunicare:

1.Banalitatile-acest nivel  de comunicarese bazeaza pe subiecte absolut neimportante. Insa, acest tip de conversatie pasiva poate fi folosita pentru construirea unei relatii.Cand conversezi in acest mod folosesti clisee cum ar fi:”Cum o mai duci?”, “Ce mai faci?” sau “Ce parere ai despre vremea asta?”.A discuta fleacuri sau lucruri marunte cu o persoana pe care o cunosti de curand poate fi incredibil de folositor in construirea si stabilirea unei relatii.

2.Discutii despre oameni.Acesta este genul de discutie pe care il poti avea la o cafea sau la masa de pranz.Se discuta superficial despre evenimente, oameni si intamplari, povestesti cate putin despre ce ai mai facut tu sau interlocutorul de discutie.Deseori faptele sunt generalizate sau distorsionate din cauza informatiilor insuficiente sau incorecte.De exemplu: “ai auzit despre…..cutare sau cutare?”….”hai sa iti povestesc ce a mai facut X….”, “ ai vazut ce masina are Y?.

3.Opinii-Prin ele oamenii isi exprima punctele de vedere, convingerile lor despre diverse lucruri, fapte sau evenimente.La acest nivel de discutie poti sa iti dezvalui o parte a eului tau, cu posibilitatea de a fi criticat sau de a intampina un dezacord al partenerului de discutie.Totusi la primul semn de respingere, daca nu ai respect de sine, s-ar putea sa te intorci la primele doua niveluri sau vei exprima ceea ce vrea sa auda partenerul de dialog.

4. Idei-aici discuti concepte si ganduri. Oamenii carora le place sa impartaseasca idei formeaza o retea de indivizi creativi si interesati de solutii. Pot fi competenti si intreprinzatori, iar altii isi creeaza grupuri de discutii in cadrul carora se intalnesc periodic si discuta concepte noi, idei pe care pot sa le puna in aplicare, sau urmaresc un rezultat.

5.Sentimente-poti sa discuti pe acest nivel cu conditia sa fii implicat emotional.Sentimentele sunt un termen generic format din senzatii, dorinta si emotie, excluzand perceptia si gandul.Doua persoane nu pot avea aceleasi sentimente pentru ca fiecare este unic, asa cum unic este si propriul trecut. Poti sa provii din acelasi mediu si sa ai aceleasi experiente,dar este imposibil sa ai exact aceleasi sentimente ca altcineva.

De asemenea, exista o diferenta intre exprimarea emotionala si descrierea sentimentelor.Cand emotiile tale vorbesc, te exprimi.Un exemplu este acela in care tipi sau strigi la cineva, spunandu-i ceva de genul:”esti prost” sau “ stai jos si taci din gura”.Acest gen de exprimare arata ca se intampla ceva in interiorul tau si persoana asupra caruia se revarsa frustrea ta devine receptor.Nu este de vina, chiar daca asa s-ar parea.Acest tip de comportament distruge comunicarea si reduce considerabil stima de sine persoanei careia ii vorbesti in acest mod.Este de evitat pe cat posibil.

Recomand mai degraba un gen de conversatie deschis si sincer in care sa vorbesti despre sentimentele pe care le ai cu curaj  sa iti impartasesti indoielile, temerile, furia si bucuria . In acest mod le areti celorlati cine esti tu in exterior cat si in interior.

6.Empatia-este nivelul in care esti in armonie si acord perfect cu interlocutorul.Comunici cu empatie, intelegere si profunzime iar fiecare dintre partile aflate in discutie se bucura de satisfactie emotionala reciproc benefica.Esti vioi, plin de energie si timpul parca zboara.Intrebarea care imi vine acum in minte intr-o astfel de situatie e urmatoarea:”iti dai seama ca vorbim de 2 ore si parca au trecut 20 de minute?”

Trecand in revista aceste 6 niveluri de comunicare pe care fiecare dintre noi le folosim zi de zi,de fapt iti faci o recapitulare a propriului comportament in diverse situatii.Toate aceste niveluri  de comunicare enumerate de mine sunt necesare . Ar fi imposibil ca noi sa comunicam la nivelul empatic  douazeci si patru de ore din douazeci si patru.Avem nevoie de un  timp de relaxare.Primele 4 niveluri :banalitati, discutii despre oameni, opinii si idei, te pregatesc de fapt pentru urmatoarele doua . Acestea din urma sunt cele care creeaza conversatii interesante si relatii profunde.

Iar acum te invit la un exercitiu de imaginatie.

Aminteste-ti cele mai placute relatii pe care lei ai in acest moment si vei descopri ca ai stabilit déjà cateva legaturi empatice reciproc avantajoase.  Poti avea cat de multe astfel de relatii vrei tu, fie ca vorbim de cele profesioanle fie de cele personale.Recompensa este minunata, dar nu uita, acesta este un proces in sine si necesita timp.Ai rabdare cu tine insuti si cu ceilalti din jurul tau.

Pe curand!

1 comentarii:

Când solicitam un împrumut pentru a-mi cumpăra clădirea ca proprietar de mică afacere într-o situație dificilă, băncile convenționale au spus că nu mă pot ajuta. Firma de împrumuturi de la domnul Lee s-a așezat cu mine, a auzit situația mea și a decis că merit să risc. Aici suntem 5 ani mai târziu și tocmai mi-am reînnoit împrumutul pentru încă 7 ani. Nu aș fi putut cumpăra clădirea mea fără ajutorul împrumutului de la dl lee și voi fi dator pentru totdeauna cu ei pentru că mi-au dat o șansă când nimeni altcineva nu ar face-o. "Iată dl lee
adresa de e-mail de contact: 247officedept@gmail.com De asemenea, pe WhatsApp: + 1-989-394-3740 Așa că voi sfătui pe oricine care caută un împrumut să-l contacteze pe dl Lee pentru asistență cu finanțarea împrumuturilor.

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More